Jasenovac – Osvienčim Balkánu (Mučeníci z koncentračného tábora Jasenovac)

Košice, 8.12.2019; Prešov, 9.12.2019. Na počesť státisícov obetí – Srbov, Židov, Rómov, Slovákov – umučených počas 2. svetovej vojny v chorvátskom Jasenovci sa uskutoční prednáška historika slavónsko-pakračského vladyku Jovana o genocíde v Jasenovci (Chorvátsko), výstava obrazov sestry Marije (Antić) z monastiera v Jasenovci a koncert ženského zboru z Belehradu (Srbsko).

Jasenovac

v Chorvátsku bol najstrašnejším vyhladzovacím táborom počas 2. svetovej vojny, horším ako Osvienčim. Aj otrlí dozorcovia z iných koncentračných táborov pri jeho návšteve omdlievali od hrôzy. Zverstvá a brutalita boli nepredstaviteľné, obete boli rafinovane sadisticky mučené – medzi nimi tisíce detí.

Vyhladzovací tábor bol zameraný predovšetkým na likvidáciu pravoslávnych Srbov, ale zahynulo tam aj veľa Rómov, 3 000 Židov, 108 Slovákov a početní chorvátski odporcovia ustašovského fašistického režimu.

Sestra Marija /Vera Antić/

Je výtvarníčkou, mníškou z obnoveného /pred 4 rokmi/ pravoslávneho kláštora v Jasenovci. Genius loci miesta ju inšpiroval k namaľovaniu série 25 obrazov /majú formu ikon v koptsko – arménsko – gruzínskom štýle/.

Výstava mala premiéru v decembri 2018 v Bosne. Odvtedy s veľkým úspechom putuje po svete: početné výstavy v Srbsku, Chorvátsku, Rumunsku, Anglicku.

Celá výstava bude inštalovaná v Prešove, jej časť bude prinesená na nedeľu 8.12. do Košíc.

Vladyka Jovan /Ćulibrk/, episkop slavónsko – pakračský /Chorvátsko/

Je medzinárodne renomovaný historik. Venuje sa predovšetkým holokaustu, obzvlášť v Jasenovci. Študoval na viacerých zahraničných univerzitách, aj v Izraeli, spolupracuje s mnohými medzinárodnými organizáciami, ktoré tému holokaustu skúmajú /napr. aj pamätník Jad Vašem, Centrum Simona Wiesenthala a pod./

Ženský zbor z Belehradu /Srbsko/

Päťčlenný ženský spevácky zbor vysokej kvality zložený z členov viacerých speváckych skupín. Všetky dievčatá vyštudovali hudobnú školu srbského národného spevu a hudby. Ich repertoár tvoria národné a duchovné skladby. Niektoré z nich spievajú aj v cirkevných zboroch.

 

V nedeľu 8. decembra bude podujatie v pravoslávnom chráme Košiciach venované všetkým obetiam genocídy.

Keďže v koncentračnom tábore Jasenovac zahynulo okolo 3 000 Židov a veľa Rómov, budú prítomní aj zástupcovia Rómov a predstavenstva Židovskej náboženskej obce v Košiciach. Prednesú tiež krátku prednášku.

 

Organizátorom podujatia je združenie RESARTIS, partnermi Pravoslávna cirkev na Slovensku a Pravoslávna bohoslovecká fakulta v Prešove.